Translate

dinsdag 7 januari 2014

Douane

Soms rijd ik zelf naar Nederland om in te kopen, meestal omdat de tijd tussen de bestellingen bij de leverancier te lang is en de schappen aardig leeg worden.

Nu was het ook weer zover, even een rondje Nederland om te zorgen dat er weer beschuit is! Het moeilijkste van het zelf inkopen is het maken van een handelsrekening en het inklaren/verzollen. Vaak krijg ik te horen "is toch eenvoudig, doe ik ook als ik in Duitsland boodschappen doe". Echter het terugvragen van de BTW voor privé inkopen, is totaal iets anders dan het inklaren van levensmiddelen voor de verkoop.

Hiervoor heb je een handelsrekening nodig. Dit is een lijst met alle producten die je wilt inklaren, met daarop de soort verpakking, gewicht, prijs enz. enz. en het belangrijkste de Tarescode. Dit is een code waarbij alle producten een bepaalde code krijgen, die nodig is voor de Douane om te kunnen inklaren. Deze code geeft dus ook aan, hoeveel inklaringskosten je per kilo/liter moet betalen voor het product. Sommige zijn tot een bepaalde hoeveelheid "gratis", andere kosten kunnen tot 2 franc per liter of 3 franc per kilo oplopen. En dan natuurlijk betaal je nog de BTW.

Gelukkig heb ik dit hele proces nu goed in de vingers, het maken van de handelsrekening, de gang door de douane en de natuurlijk de samenwerking met m'n Spediteur, want zonder hen, zou het onmogelijk zijn!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten